divendres, 23 de maig del 2008

Glocalitat

Glocalitat:Diferenciació per identitat

Ja fa alguns anys que es parla de globalització i es ben cert que ara ja notem de primera mà els efectes positius i/o negatius d’aquests fenomen. És evident que les empreses Bagenques cada cop més se les han de veure amb empreses de fora el país, competint per un mercat que es fragmenta amb rapidesa. Les noves tecnologies han permès que algunes organitzacions puguin esdevenir globals des del mateix moment de la fundació (Born Global) i d’altres en mica en mica s’introdueixen als mercats internacionals assolint bons resultats. Així doncs ens trobem amb un escenari de noves oportunitats de mercat, però també amb una competència ferotge d’altres països disposats a acollir plantes productives, de recerca o raons socials de multinacionals, oferint a vegades baixos costos, d’altres bones infraestructures i comunicacions. El més perillós de tot es quedar-se a mig camí: no sent competitius en costos, ni suficientment dotats en coneixement, connectivitat i modernitat.

Les empreses estrangeres que planifiquen una sortida internacional consideren diverses alternatives d’ubicació, i de segur que utilitzen els eixos costos/dotació de recursos com a referència. Quin paper volem jugar? Sembla que la resposta es clara, però els fets ens fan davallar entre dues aigües. És important senyalar que no només la dotació de recursos és vital; el bon govern, el nivell cultural, els costums, la experiència, la mentalitat de les persones... la identitat doncs, és una oportunitat que no podem deixar perdre per fer del país un destí atractiu, que es diferenciï d’altres racons de món sense aquest component no tangible tant important.

I no ens quedem aquí, aquest competir global des de un entorn local (Glocal, doncs) no només afecta als negocis BTB (business to business), sinó també els BTC (business to consumer)... per exemple en el turisme, avui dia la gent ja no viatja a França, Alemanya o Itàlia... o fa a Béarn des Gaves, el Véneto o Sardenya, es a dir destins molt més definits, singulars, buscant les diferències dins un mateix País, Continent, Estat, assaborint els matisos de diferents comunitats diverses.... quin sentit té doncs que a Lloret, a Cadaqués, Amposta o a Vielha hi trobem les mateixes botigues, menges, souvenirs que a tan d’altres ciutats de l’Estat?